Printre cuvinte

Scurt tratat despre noroc și căcat (1)

Mă plimbam săptămîna trecută cu bicicleta prin parc. La un moment dat în înaltul cerului un porumbel a simțit o nevoie fiziologică urgentă pe care și-a exprimat-o neîntîrziat. Pe Pămînt toate corpurile lăsate libere au tendința să cadă (și de obicei în locurile cele mai nepotrivite).

Așa că în urma unor circumstanțe nefericite pentru mine, respectivul găinaț a intrat în impact direct cu umărul meu stîng. M-am oprit, am căutat un șervețel și am început să mă șterg blestemînd soarta, legile fizice și tot neamul păsăresc.

”Lasă că o să ai noroc!” mi-a spus rîzînd unul dintre prietenii mei întru drumeție. Cîteva zile mai tîrziu m-am întors acasă și-am găsit geamul de la balcon plin de găinaț. Mi-am amintit de episodul din parc, am pus lucrurile cap la cap și am simțit cum mă lovește în creștetul capului o întrebare existențială.

Oare există vreo legătură între noroc și căcat? Care este explicația pentru această asociere neobișnuită? Mi-am propus așadar să găsesc răspuns la aceste întrebări în acest scurt tratat în 3 părți pe care le voi publica în trei zile consecutive. Așadar, să purcedem ca-n poveste că înainte mult mai este!

Mărimea contează

Probabil că ți s-a întîmplat măcar o dată în viața să calci într-un rahat. La fel de probabil este și faptul că cineva ți-a spus în acel moment că ”asta o să-ți aducă noroc”. Mai mult de atît, dacă ai avut parte la un moment dat de o șansă extraordinară și neașteptată, s-a găsit numaidecît cineva să exclame malițios ”da știu că ai mai mîncat la rahat cînd ai fost mic!”

De aici deducem că dimensiunea norocului nu este constantă, ci variază în funcție de mărimea excrementului cu care ai intrat în contact, că doar nu e tot una să calci într-o căcărează de oaie sau într-o baligă de vacă. Așadar, norocul pe care o să-l ai este direct proporțional cu prejudiciul pe care l-ai suferit.

Prin urmare, dacă pășești din greșeală în parc într-un rahat de cîine, te poți aștepta la cîștiguri minore, dar plăcute: să prinzi întotdeauna semaforul la culoarea verde, să cîștigi bilete gratuite la cinema sau premii mici sub capacul de bere.

Cu totul altă treabă este să fii bombardat de sus de o pasăre de talie mare, să pici peste o grămadă de bălegar sau să ți se înfunde conducta și să vină tot rahatul din bloc peste tine. Aici, dragii mei, putem vorbi deja despre cîștiguri consistente: o moștenire neașteptată, un concediu sau o mașină la vreo tombolă despre care ai uitat sau, de ce nu, un cîștig important la loto.

citește partea 2
sursă foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button