Căpşune sau căpşuni?

cum-e-corect-capsune-sau-capsuni

Am şi eu o dilemă, dacă tot e sezonul căpşunelor: cum e corect – „căpşune” sau „căpşuni”? Majoritatea tarabelor de la care cumpăr aceste bunătăţi se laudă că au „căpşuni”. Asta cer şi cumpărătorii în piaţă. Eu, în schimb, ştiam că pluralul corect este „căpşune” cu „e” şi nu cu „i”.

Aşa că am căutat, m-am interesat şi am aflat următoarele:

un căpşun, doi căpşuni – se referă la plante
o căpşună, două căpşune – se referă la fructe

Totuşi, din cauza faptului că mulţi români folosesc greşit pluralul cu i pentru a se referi la fructe şi nu la plantă, academicienii au hotărît să fie acceptat oficial și pluralul cu „i” pentru fructe. Așa am ajuns să mîncăm doi căpșuni de pe un capșun.

Aşa ajunge o majoritate care vorbeşte greşit să influenţeze regulile gramaticale ale limbii române.

Sursă foto

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

38 Comentarii

 1. Da eu tat timpu zic capIsune :)) Asa imi pare „cel mai corect” :)

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 7

 2. Acela îi „i” mare!

  Îţi place? Thumb up 2

 3. Tu îmi pare că te alinţi, Taniuşa. Nu-i destul că-i cu „i”, dar încă cu „I” mare :)

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 4

 4. 😀

  Îţi place? Thumb up 1

 5. Mie-mi place poza care ilustreaza articolul. Prodco, locul pierzaniei… :)

  Îţi place? Thumb up 1

 6. Da, da. E aprozarul pentru primăria căruia s-au dat lupte seculare timp de aproape… o lună.

  Îţi place? Thumb up 1

 7. Concluzia ar fi următoarea: că limba e pentru om şi nu omul pentru limbă! Deci se adaptează nevoilor şi cerinţelor omeneşti.

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 7

 8. Oare cine-i primar acum la Prodco?

  Îţi place? Thumb up 1

 9. Se zice capsuni, nu capsune! Si cu asta basta!

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 7

 10. Mai bine căpășune :))

  Îţi place? Thumb up 1

 11. Si mie mi se pare corecta forma „capsune”.
  La fel ca forma capsuna-capsune avem si:
  luna-lune
  lumina-lumine
  rana-rane
  tulpina-tulpine
  masina-masine
  buruiana-buruiane
  gaina-gaine
  cana-cane
  cununa-cunune… :)

  Va urez succesuri deplini!

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 34

 12. De fapt, se zice si se zicea capsunE! Si cu asta, basta!

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 4

 13. ti se pare corect rane sau rani?:))) off [-(

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 11

 14. daca va balbaiti in fata vanzatorului cereti banane!

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 17

 15. Bravo, Marius! Cu tact şi subtilă prezentarea ta. Acum, conform Dicționarului explicativ al limbii române, ediția a II-a, pluralul capşunei este „capşuni”. Conform Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, pluralul este „capşune”. Deci, e bine în ambele moduri. Şi asta în nici un caz nu din cauza numărului mare de vorbitori incorect. Inseamnă că ar trebui să ne aşteptăm la introducerea grupului de litere „tz” în loc de „ţ”, „sh” în loc de „ş”, shi asha mai departe… intzelegetzi voi… În nici un caz Limba Română nu se modifică în acest fel. Ci mai degrabă trebuie să se corecteze cei ce vorbesc incorect… sau greşelile lor să fie ignorate, dacă nu amendate.
  Şi, dacă nu ştim să le exprimăm, luăm banane. Vorba lui Cezar. Alin nu a înţeles jocul tău de cuvinte… Dacă vrei să laşi şi pe vânzător incert, cere-i „Fragaria ananassa”. O să-ţi dea în mod cert căpşuni… sau căpşune… cine ştie?

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 26

 16. Prof.Gh.C.Dinulescu-Campina |

  Uite că sunt profesor, e drept doar de matematică, şi nu ştiam că fructele căpşunului, la plural, se numesc „căpşune”. Eu credeam că este corect „căpşuni” şi aşa ziceam. Că academicienii au făcut compromisul să statueze că şi forma greşită poate fi folosită, nu prea sunt de acord. Părerea mea este ca specialiştii să fie fermi şi să nu-i lase pe nespecialişti să-şi facă mendrele. În astfel de cazuri, academicienii sunt ca generalii faţă de ofiţeri, adică nespecialişti, ci doar şefi. Eu mă ştiu pe mine; oricâtă matematică sau fizică aş şti, trebuie să controlez de două-trei ori dacă am scris corect aş. Nu ştiu ce proaste deprinderi am, dar de regulă scriu optativul cu „aşi”.

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 10

 17. luna-lune ?? eu stiam de luna luni (lunile anului) lumina-lumine ????:)))) n-am auzit de asa ceva ori cum or fi nu am auzit masina masine ? wtfff

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 5

 18. Ion Dolanescu |

  Cine a zis de la inceput ca e corecta o anumita forma si nu alta.
  In principiu, pluralul de la capsuna poate fi cirese. Daca un academician zice ca e corect, tu-l crezi?
  Nu uita ca, initial, tot niste oameni au stabilit forma corecta, asa ca totul este subiectiv.

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 4

 19. Draga Marius… nu stiu cand ai facut tu scoala… pe vremea cartilor ? Sau pe vremea „iphoanelor” … pt ca… sa-ti explic… de ce exemplul tau „ironic si inteligent” este unul cat se poate de idiot… fructele in lb romana la plural se termina in „e” fara exceptie!

  Si o sa ti si argumentez de ce… pt ca in natura avem portocali, meri, peri, ciresi, curmali, smochini, banani, maslini, capsuni care fac….. portocale, mere, pere, cirese, curmale, smochine, banane, masline si…capsune…. e ataaaat de complicat de inteles ? Sa-mi spui si mie daca atunci cand mananci 2 mere….iti spui ca de fapt mananci 2 meri (dupa logica ta) si deci, mananci niste pomi d le fapt…cu radacina, scoarta, trunchi etc.. așa este si cu capsunile !

  Poate ca tie iti place sa mananci arbustii cu totul, cu pamant si frunze pe ei, decat sa le mananci doar fructele :) cine are ochi si minte sa inteleaga, va intelege ! Cine nu….sa manance in continuare iaurt cu capsuni ca-i tare bun:)) v-am pupat !

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 9

 20. Erata:
  1. sa-ti
  2. de fapt
  3. asa (avand in vedere ca textul este redactat fara diacritice)

  Îţi place? Thumb up 1

 21. Draga Bey,

  Ca sa ne impacam, iti propun sa facem o vizita la piata si sa ne luam cateva gutuie, as vrea si cateva piersice si vreo doua strugure, ca sa fie treaba treaba! Cat despre celelalte, iti las tie arbustii (daca o fi existand vreun arbust numit capsun). In rest… digestie usoara!

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 14

 22. daca pluralul e pentru fruct capsune(f) si pentru tufe capsuni(m) de unde ai scos articulat capsunile? :)))

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 5

 23. scuze, am postat gresit era comentariu pt bey

  Îţi place? Thumb up 0

 24. Inteleg ca esti ironic.Acum tu vrei sa ne arati ca este corect „capsuni”,doar din cauza ca toate cuvintele pe care le-ai scris au pluralul terminat in „i” de fapt?Acum sa fiu si eu ironic:Banana-banani,zana-zani ,si pot fi si alte exemple.Oricum,dupa parerea mea,capsune este scris corect.

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 5

 25. Excelent raspuns!In primul rand ,ti-a raspuns si Marius cu :”piersicele”;”strugurele” si „gutuiele”.Si in al doilea rand,eu stiam de bananieri,nu de banani.

  Îţi place? Thumb up 1

 26. Astia care va dati cunoscatori, aduceti dovezi dinainte de 2000 (DEX, DOOM) care sa dea drept corecta forma „capsune”. Daca gasiti, anuntati-ne si pe noi, cei care am ramas cu ceva din scoala.

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 4

 27. L-am auzit pe Cornel Dinu afirmand ca „numai prostii au certitudini”.
  Asadar, spre binele tau, draga Bey, atunci cand faci o afirmatie, nu pretinde ca esti stapanul adevarului absolut. Lasa-ti o portita de scapare de genul: eu cred, parerea mea, am auzit etc..Iar cand „axiomele” emise de tine (fructele in lb romana la plural se termina in “e” fara exceptie!) pot fi atat de usor anulate cu un singur exemplu (gutui), nu faci decat sa te umpli de ridicol.
  Oricum, ceea ce scriu aici nu e pentru tine. Sunt destul de sigur ca mai usor ar putea fi convins Einstein (daca ar mai trai) ca teoria lui e eronata decat sa te conving pe tine ca nu ai dreptate (a se vedea prima fraza din comentariu)

  Îţi place? Thumb up 3

 28. Bravo, Marius! Am fost la piata si am cumparat cate o sacosa de capsuni si de pruni. M-au certat copiii, nu aveau dintii atat de tari sa roada prunii!

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 6

 29. In DEX este prezentat doar varianta CAPSUNI atat pentru planta cat si pentru fruct.

  Îţi place? Thumb up 3

 30. „ca si corect” nu exista, ci e un artificiu agramat pt. cei care nu-s in stare sa evite o cacofonie. Era atat de dificil sa zici „ca fiind corect” ?

  Îţi place? Thumb up 2

 31. Conform DEX-online, plurarul pentru capsuna este atât forma consacrata, obisnuita, capsune, cât si cea mai noua, impusă de o parte a populației, si anume capsuni. Deci nu exclude forma clasica, capsune:

  http://m.dexonline.ro/definitie/capsuna

  Iată si o explicatie pe care o consider elocventa, de pe vremuri, a lui George Pruteanu:

  http://www.pruteanu.ro/4doarovorba/emis-s-024-obiectii-doom.htm

  Si eu sunt de părere ca totuși nu mâncam de obicei „cireși”.

  Îţi place? Thumb up 0

 32. Dar de obicei ai plopE sau plopi pe langa bloc?
  o capsuna doua capsuni
  un capsun doi capsuni
  mie unu asa mi se pare corect
  doar cand zic capsunE pe gura mi se pare INCORECT… doar felul cum se aude !

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 4

 33. doar pentru ca ti se pare tie incorect sau corect, nu inseamna ca asa si eu. verifica dictionarul si nu considera capsune inventat doar pentru ca ai inventat tu „plope”.

  Îţi place? Thumb up 0

 34. Ok problema lingvistica de zi cu zi e probabil urmatoarea. Cuvantul capsun e folosit oarecum fortat pentru a defini planta in sine. De ce? fiindca planta e una erbacee, nu e un copac nici macar un arbust ci seamana cu o planta pitica de ghiveci iar fructele atarna in jos.
  Cuvantul e insa in dictionar iar pluralul e doar capsuni. Dictionarul spune despre plural ca e format prin derivare regresiva.

  INSA, la cuvantul capsuna, semnificand fructul, la finalul definitiei se spune clar ca sunt acceptate ambele forme, si capsuni si capsune. Pe mine sa ma iertati daca nu agreez forma capsune fiindca suna pur si simplu fortat. Asa cum exista o sumedenie de plurale si cu i si cu e, nu vad care ar fi problema.

  Daca acest plural cu e ar fi relativ ok pentru vorbirea curenta, atunci de ce pluralul din dictionar pentru capsunica este capsunici?

  In fine cred ca singurul adevar e ca in ultima vreme forma capsune in loc de capsuni a fost promovata la televizor si intr-o reclama de larga circulatie. In reportajele privind pretul acestor fructe nu doar ca se vedea foarte clar ca pe hartia de la tarabe scria capsuni dar si lumea folosea acelasi cuvant.

  Pana la urma si la coada, repet, intr-un dictionar foarte recent, pluralul pentru capsun e doar capsuni, iar pentru fruct sunt admise ambele. Povestea asta suna insa fix ca aiureala asta cu traficul cu accentul pe i in loc de a, care tot pe la pretiosii de la televizor a aparut.

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 5

 35. apropo cred ca stiu care e problema cu traficul cu accent pe i. In dictionar ambele forme sunt acceptate, scrie negru pe alb. In engleza e tot cu accent pe a, in italiana la fel, si parca eram neam latin nu? Dar surprizaaaa in franceza e le trafique si ghici unde-i accentul. Pai ori suntem francofili ori nu mai suntem.

  Îţi place? Thumb up 3

 36. Capsunaru Vasile |

  Coane Albule, scoate si matale sistemul asta de nested comments ca arata urat cum se ingramadesc ele acolo. Sa avem pardon si sa ne creasca mare ratingu’.

  Îţi place? Thumb up 0

 37. curiozitati pe piata |

  Eu am vazut una mai tare, in Buc prin piata BOBOCICA, cea de la AUCHAN-ul din Vitan.
  CURIOZITATEA este urmatoarea:
  VISINI pret x LEI (nu mai retin cat erau visinele)
  in loc de VISINE :))))
  Daca pluralul tampit de „capsuni” este corect, dc visini nu ar fi :)) asa gandesc cocalarii cred :))
  Ma gandeam asa… ca peste ceva timp o sa se zica si VISINI sau de exp.:un CIRES (singular)doi CIRESI(plural) cand vb de pomi fructiferi
  Ar putea fi inlocuit si cuvantul CIRESE cu CIRESI :))))

  Îţi place? Thumb up 0

 38. din moment ce am invatat sa pronunt si sa scriu intr-un mod care era acceptat atunci unanim ca fiind corect nu vad de ca ar fii corect sa imi schimb scrierea sau pronuntia doar ptr ca acum altii considera altfel decat atunci … ar fii normal sa fie acceptate ambele variante ptr ca atunci ca si acum cei care erau specialisti si somitati in asa ceva au fost cei care au influentat educatia ! de exemplu am invatat sa scriu doar Romania cu I din a si nu ca acum iar pluralul de la capsuna e capsuni ptr mine orice ati spune voi !

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 4

Trackbacks/Pingbacks

 1. Cum e corect: cireşe sau cireşi? | Andrei Albu - [...] avînd în vedere popularitatea articolului meu despre căpşune şi căpşuni mi s-a părut oportun sa scriu un articol despre…
 2. Căpșune și alte fructe ortografice | Andrei Albu - [...] am scris în două din articolele mele precedente despre căpşune şi căpşuni, cireşe şi cireşi [...]
 3. Pățănii din Veneția cu italieni și alte nații | Andrei Albu - […] un indus m-a indus în eroare să cumpăr niște căpșuni căpșune și am dat pe ele mai mult decît…

Scrie un răspuns