In web we trust

Cum detectezi știrile false pe Facebook

facebook-fake-news

Internetul e plin de site-uri cu știri false. Vorbim de portalurile specializate în noutăți cu titluri șocante și prăpăstioase care atrag cititorii cu zecile de mii. Din păcate am văzut și oameni inteligenți căzând în capcana lor, distribuit astfel de articole fără a verifica în prealabil sursa.

Într-o lume în care oamenii par să se fi săturat de corectitudine politică și respectarea drepturilor omului, într-o Europă în care naționalismul câștigă din ce în ce mai mulți adepți, impactul știrilor fabricate este din ce în ce mai mare.

Unii susțin că au influențat chiar rezultatul alegerilor din SUA. Acuzați că nu-și protejează utilizatorii de astfel de informații, giganții din online au decis intervină. Săptămâna trecută Google și Facebook au anunțat că vor opri plata pentru reclamele afișate pe site-urile de tip fake news.

Dezvoltatorul Daniel Sieradski din SUA a venit cu o soluție complementară destul de simplă: a creat o bază de date cu site-uri care nu sunt credibile și o extensie de Chrome care alertează utilizatorul în momentul în care acesta vede pe Facebook un articol de pe un site ce nu prezintă încredere.

Extensia se numește B.S. Detector (da, de la bullshit) și poate fi instalată aici. Deocamdată aceasta se aplică doar site-urilor în limba engleză. Mă gândesc cum am putea include acolo și sursele de știri dubioase în limba română. Până atunci, puteți verifica dacă un portal este sau nu credibil pe verificasursa.ro

Din păcate nu există încă posibilitatea de a analiza știrile false pe bază de conținut. Puteți găsi mai jos câteva sfaturi simple și de bun simț care vă pot ajuta să nu vă rătăciți în jungla știrilor senzaționale.

cum-sa-nu-te-ratacesti-in-subteranele-social-media-rogalski-damaschin
Sursă imagine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button