Jurnal de bord

Cum s-a văzut campania ShoeBox 2014 din perspectiva unui voluntar

ShoeBox 2014 DevaVă îndemnam zilele trecute aici să vă implicați în campania ShoeBox. Unii din voi ați făcut-o, lucru pentru care vă felicit. Mă gîndeam însă că ceilalți ar fi curioși să afle cam ce înseamnă acest lucru, de aceea am decis să scriu acest articol.

Multă lume mă întreabă: ce cîștigă de fapt organizatorii și voluntarii din campania ShoeBox? Vreau să clarificăm un lucru de la bun început: la ShoeBox nu se cîștigă bani! Toată lumea muncește pro bono, iar distribuirea cadourilor se face pe timpul și banii voluntarilor.

Ziua 1 – Cartierul Someșeni, Cluj

Acum că am lămurit acest lucru, putem să mergem mai departe. Așadar weekend-ul trecut mi-am dedicat împreună cu colegul de apartament două zile pentru sortarea și împărțirea cadourilor. Sîmbătă am mers în Someșeni – unul din cele mai sărace cartiere din Cluj-Napoca.

Am vizitat în mare parte familii de rromi, dar și de români. Mulți dintre ei trăiau în condiții greu de imaginat, lucru care m-a făcut să reevaluez oarecum lucrurile de care am parte în viața mea. Vizitele însă mi-au confirmat un lucru.

Cei care beneficiază de ajutoare sociale se împart în general în două categorii: cei care nu știu sau nu vor să muncească, pentru că s-au obișnuit să primească și cred că acest lucru li se cuvine, și cei care se zbat, caută soluții și încearcă cum pot să-și croiască un viitor mai bun.

Ziua 2 – Fundația Sfântul Francisc, Deva

A doua zi am mers la Fundația Sfântul Francisc din Deva unde am dus în jur de 90 cadouri. Nimic nu putea să mă pregătească pentru ceea ce am văzut acolo. Am găsit un reportaj realizat despre centrul din Deva. Vă invit să-l urmăriți și vă asigur că ce vedeți acolo este adevărat.

Așadar un singur om pe numele său Böjte Csaba a reușit în aproximativ 20 de ani să înființeze în jur de 70 de centre pentru copiii abandonați sau din familii defavorizate și a schimbat radical în bine viețile a mii de copii care au astăzi o viața normală și o șansă la un viitor bun.

Poveștile unora din acești copii sînt pur și simplu incredibile. Aveți mai jos o galerie foto pe care am făcut-o la centrul din Deva în timp ce împărțeam cadourile și mai apoi cînd vizitam apartamentele în care locuiau cei mici.

Revenind la întrebarea de la începutul articolului: ce am avut de cîștigat participînd la ShoeBox? Răspunsul meu este: foarte multe! Am cunoscut oameni frumoși care aleg să se implice în loc să dea a lehamite din mînă.

Am ascultat poveștile unor persoane defavorizate care-și duc sărăcia cu demnitate și apreciază orice gest de susținere, și am revenit acasă cu o experiență extraordinară în plus și cu speranța ca totuși mai avem o șansă!

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button