Jurnal de bord

Beciurile Mileștii Mici – cea mai mare colecție de vinuri din lume

Ce poate fi mai frumos decît o vizită la beciurile Cricova? Corect: încă o vizită la Cricova urmată de o excursie la orășelul vinicol Mileștii Mici. Anume acest traseu l-am făcut împreună cu doi bravi feciori din Maramureș.

Sîmbătă la ora 9 dimineața eram deja prezenți la beciurile Cricova nerăbdători să intrăm. Nu o să insist asupra acestei vizite pentru că am mai scris în două rînduri aici și aici despre acest orășel subteran extraordinar. Singurul lucru pe care vreau să vi-l împărtășesc este că am fost la fel de impresionat ca și la prima vizită.

Două ore mai tîrziu, ușor amețiți, dar foarte entuziasmați, deschideam porțile complexului vinicol Mileștii Mici. După poartă ne-a întîmpinat o fîntînă arteziană cu un butoi care își vărsa conținutul gîlgîind în pahare. Am intrat în beciul de expoziție în care se puteau cumpăra vinurile și am fost plăcut surprins.

Deasupra luminau candelabre în formă de strugure, sub podea se vedeau monede și bancnote din toate colțurile lumii, iar la mijloc se întindeau rafturi întregi de sticle de toate vîrstele și culorile. Am ieșit din beci ca să scăpăm de tentație și am intrat în orășelul subteran.

Galeriile vinicole de la Mileștii Mici au peste 200 km și sunt cele mai lungi din lume. Mai bine de un sfert din acestea sunt folosite pentru păstrarea vinului cu străzi separate pentru fiecare tip de vin.

Ni s-au perindat prin fața ochilor nenumărate butoaie enorme care adăposteau fiecare cîte 20 t de licoare prețioasă. Apoi am poposit la cascada subterană care aducea apă călduță din măruntaiele pămîntului și ne-am continuat drumul spre colecția de vinuri. În prezent Mileștii Mici păstrează în jur de 2 milioane de sticle de vin, aceasta fiind considerată cea mai mare colecție de vinuri din lume.

Colecția este formată din adevărate labirinturi de pe pereții cărora te privesc milioane de sticle mucegăite. Ai impresia că ești într-un labirint, iar în capăt vei da negreșit de Minotaur. În locul bestiei însă am dat peste o cameră secretă, cu o ușă glisantă care ascunde cele mai valoroase sticle de vinuri.

O nouă călătorie prin străzile subterane ne-a dus la sălile de degustare. Intrarea este străjuită de o altă ușă glisantă care are și un detector: dacă nu ai gustat măcar un pahar de vin, nu te lasă să ieși. Poarta în sala mare este iarăși ascunsă de două poloboace mari acționate atunci cînd vizitatorul învîrtește de robinet.

Sala de degustare ne-a întîmpinat cu lăutari, muzică populară și mese întinse. Am băut apoi cîteva pahare din 3 tipuri diferite de vin. Acestea mi s-au părut printre cele mai bune pe care le-au încercat vreodată. Prietenii mei moroșeni nu se prea dădeau duși și ar mai fi stat la un pahar de vin povestit.

Dar excursia se apropia de sfîrșit așa că am ieșit din orășelul subteran ușor aghesmuiți și ne-am îndreptat pașii spre capitala Chișinău, promînțindu-ne solemn că vom reveni cu prima ocazie.

sursă foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button